Priča „BioAlly“ učeničke kompanije Medicinske škole u KruševcuU organizaciji „Dostignuća Mladih“, pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede i Ministarstva nauke i prosvete, u Srbiji se poslednjih deset godina sprovodi program takmičenja učeničkih kompanija. Svake godine preko regionalnih takmičenja izađe više od 500 učenika svih profila srednjih škola širom Srbije. U maju mesecu na Nacionalnom takmičenju od 20 najboljih kompanija bira se pobednik koji potom predstavlja Srbiju na Evropskom takmičenju učeničkih kompanija koje okuplja učenike i profesore iz 50 evropskih zemalja. Ove godine od 2-6 jula u Lilu, Francuska, boje Srbije branila je mala ekipa iz Medicinske škole Kruševac, ekipa đaka i jedne profesorke koji su napravili „Mamurka“.

Priča o „Mamurku“ počinje jednim konkursom za posao

U decembru 2018. godine u Medicinskoj školi u Kruševcu profesorka preduzetništva, Marija Urošević, raspisala je konkurs za posao u učeničkoj kompaniji. Za pozicije direktora, menadžera proizvodnje i marketinga, šefa finansija i menadžera ljudskih resursa prijavilo se više od 50 maturanata. Najviši odziv bio je upravo u odeljenju farmaceutskih tehničara, koji su ispoljili neverovatan preduzetnički duh i želju za novim iskustvima i znanjima. Ipak, nije bilo mesta za sve i nakon razgovora za posao koji su vodili školski psiholog i profesori izabrana je petorka. Đurđina Zdravković, Slađan Grujić, Tatiana Milenković, Djordje Šindić i Ivana Vlašković krenuli su u „brainstorm“ i potragu za inovacijom koja će ljudima promeniti život!

Kompanija „BioAlly“ je zvanično počela sa svojim radom

Mladi preduzetnici od samog početka znali su da žele da spoje svoje medicinsko usmerenje i stečeno znanje kako bi pomogli svima bez diskriminacije. Izabrali su da naprave prirodni preparat koji će olakšati ljudima tegobe. BioAlly upravo je engleski prevod za „u savezu sa prirodom“. Sastanci kompanije su intenzivirani u januaru nakon novogodišnjih i božićnih praznika i to im je upravo dalo inspiraciju da naprave napitak protiv mamurluka! Ideja se činila veoma nekonvencionalnom. Međutim, na časovima preduzetništva iz mnogobrojnih primera uspešnih proizvoda i ljudi, bilo je jasno da treba pratiti svoju intuiciju i želju bez obzira na oprečna mišljenja. Tako je priča „Mamurka“ krenula.

Od ideje do gotovog proizvoda dug je put

Kako bi se napravio kvalitetan, bezbedan, efektan napitak bila je potrebna pomoć profesora farmacije, hemije i doktora iz naše škole. Nakon gotovo dva meseca istraživanja, rada, prvih verzija i testova, došlo se do pravog recepta za „Mamurka“.
Istraživanje tržišta pokazalo je da na teritoriji Srbije ne postoji sličan proizvod. Analiza globalnog tržišta ukazala je na konkurenciju u SAD. Kako bi se diferencirali i na globalnom planu, mali menadžment tim doneo je odluku da proizvod bude u praškastom obliku i da se rastvaranjem u vodi dobija „Mamurko“. Tako nigde na svetu nije bilo takvog proizvoda. Inovacija odličan 5!

Pripreme za Regionalno i Nacionalno takmičenje

Pripreme za Regionalno takmičenje obuhvatile su spremanje poslovne dokumentacije, marketinškog miksa, prezentacije proizvoda i usavršavanje veštine prodaje kao i pomoć ostalih učenika Medicinske škole u proizvodnji „Mamurka“. U Kragujevcu 28. marta, kompanija „BioAlly“ osvojila je treće mesto i obezbedila plasman na Nacionalnom prvenstvu učeničkih kompanija Srbije.
Plasman u 20 najboljih učeničkih kompanija Srbije izazvao je veliko iznenadjenje u školi. „BioAlly“ je prva ekipa učenika Medicinske škole koja je učestvovala u ovom programu. Obično se preduzetničke tendencije vezuju za učenike ekonomske škole ili gimazijalce, ali medicinari su rešili da razbiju te predrasude!

Pripreme za Nacionalno takmičenje donele su još veći rad na proizvodu. Shvatajući suštinu inovativnosti i rada, Djina, Slađan, Tatiana, Djordje i Ivana rešili su da proizvod učine još boljim u svakom smislu i pokažu napredak u odnosu na regionalno takmičenje. Ceo proces pokrenut je ispočetka! Razlika je bila i više nego vidljiva u Novom Sadu na takmičenju. Na sajmu kompanija koji je održan u šoping centru „Promenada“ kupci su se grabili oko „Mamurka“. Cena od 50 dinara kesice „Mamurka“ donela je gužvu na štandu. Tražila se kesica više! Sudijski žiri koji su činili menadžeri i direktori iz privrede izdvojio je timski duh i uigranost ekipe „BioAlly“ uz sjajno odrađen brending proizvoda. Sve je to dovelo do pobede i sledećeg izazova.

Izazov Evropskog prvenstva učeničkih kompanija

Još jednom proces je krenuo izpočetka! Proces je promenio i jezik, sa srpskog pripreme su krenule na engleskom jeziku. U toku rada kompanije u ovom periodu, maturanti menadžeri upisali su i željene fakultete i to na budžetu bez ijednog izuzetka! U pauzama spremanja prijemnog ispita spremali su „Mamurka“ za Evropu. Standardi evropskog takmičenja zahtevali su da svi proizvodi budu testirani i odobreni od strane zvaničnih organa zemlje. „Mamurko“ je pronašao put do profesorke Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, Brižite Đordjević, koja je pomogla da se ostvari još jedan san male kompanije, „Mamurko“ je testiran i odobren po svim standardima naše zemlje! Farmaceutski fakultet u Beogradu, Abela Pharm, Zavod za javno zdravlje Kragujevac i ZU Apoteka Galena Lab, Beograd, dali su zajedno krila „Mamurku“ da poleti za Francusku! Grad Kruševac je stao iza odabrane ekipe i postarao se da prezentacija u Lilu izgleda profesionalno! Sve je bilo spremno za poletanje.

Organizacija „Dostignuća Mladih“ organizovala je pred put pripreme u hotelu „Srbija“ u Beogradu kako bi se još jednom preslišali na engleskom i psihološki spremili za susret sa Evropom. Na takimčenju u Lilu, Francuzi su se postarali da budu sjajni domaćini! Pored samih aktivnosti takmičenja, učenici i profesori-mentori imali su aktivnosti dodatnog usavršavanja, upoznavanja sa gradom i francuskom kulturom kao zabavni sadržaj. Svaki sat takmičenja bio je ispunjen! Drugog dana takmičenja održan je sajam kompanija na kome je „Mamurko“ bio potpuni hit! Nije se samo tražila kesica više, već je bilo i Francuza koji su nudili da plate preostale zalihe desetostruko više!! „Mamurko“ je rasprodat do poslednje kesice! Mladi preduzetnici ispunili su krajni cilj svakog poslovanja! Pored fenomenalnih kritika u svakom segmentu takmičenja (poslovna dokumentacija, prezentacija, prodaja, intervjui) nagrada je izmakla ovaj put. Pokazalo se da se Evropa nije usudila da i zvanično nagradi učeničku kompaniju koja je imala u konceptu svog poslovanja alkohol. To je bio jedini argumenat koji je uskratio našim takmičarima nagradu. Ekipa „BioAlly“ vratila se za Srbiju bogatija nego što je otišla. Bogatija za jedno sjajno iskustvo, bogatija za dividendu mladih akcionara, bogatija za jednu priču kako je zaista sve moguće!

Sve što je oko nas, nekada je bila samo nečija misao u glavi, ideja. Ideja mladih farmaceuta Medicinske škole u Kruševcu, obišla je celu Srbiju a potom i Francusku: ideja koja je zaista olakšala jutro posle svima koji su prethodnog dana malo preterali u piću i koja je primer da je sve moguće!

Autor: M.Urošević